IO - Skierniewice
Instytut Ogrodnictwa Skierniewice
OEMS - Prusy
OEMS PRUSY
SZD - Brzezna
Instytut Ogrodnictwa Skierniewice
IO - Puławy
Instytut Ogrodnictwa Skierniewice

JEŻYNA

Jeżyna (Rubus fruticosus), podobnie jak malina należy do rodziny Rosaceae (różowate), rodzaju Rubus i choć obie rośliny są blisko spokrewnione, owoce jeżyn są bardziej kwaśne, ale nie mniej zdrowe. Zdecydowana większość krzewów owocuje pod koniec lata, czarne owoce pojawiają się na drugorocznych pędach.

W otwartym w KZD jesienią ub. roku laboratorium in vitro sukcesywnie powstają sadzonki roślin owocowych oraz ozdobnych, wolne od jakichkolwiek chorób. Jednymi z takich roślin są wybrane odmiany jeżyny:

  • ‘GAJ’

Odmiana wyhodowana w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o.

Morfologia: krzew silnie rosnący, pędy sztywne, pozbawione kolców, gładkie.

Owoce: duże i bardzo duże, błyszczące, soczyste, smaczne.

Dojrzałość zbiorcza: odmiana bardzo plenna; owocuje wcześnie - od połowy lipca.

Wymagania: stanowisko słoneczne, półcieniste; gleba każdego rodzaju. Wymaga starannej ochrony przed szarą pleśnią i szpecielem jeżynowcem.

Zastosowanie: odmiana nadająca się zarówno do produkcji towarowej jak i amatorskiej; owoce doskonałe do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa.

  • ‘RUCZAJ’

Morfologia: krzew silnie rosnący, ze sztywnymi, bezkolcowymi pędami, wyrastającymi licznie z jednej karpy; nie tworzy odrostów korzeniowych.

Owoce: nieco mniejsze niż odmian ‚Polar’ i ‚Gaj’, smaczne, zwarte i twarde.

Dojrzałość zbiorcza: owoce dojrzewają w sierpniu; odmiana całkowicie odporna na przemarzanie.

Wymagania: dobrze rośnie na każdej glebie, preferuje stanowiska słoneczne, półcieniste.

Zastosowanie: odmiana nadająca się zarówno do produkcji towarowej jak i amatorskiej; owoce doskonałe na przetwory.

  • ‘ORKAN’

Polska odmiana jeżyny.

Morfologia: krzew silnie lub bardzo silnie rosnący, pokrój wzniesiony, pędy sztywne, bez kolców, za to często bocznie rozgałęzione (głównie po przycięciu wierzchołka).

Owoce: dość duże, cylindryczne, czarne, błyszczące, kwaskowate.

Dojrzałość zbiorcza: odmiana bardzo plenna, owocowanie zaczyna na początku sierpnia i trwa ono do września

Wymagania: dość odporna na choroby, natomiast odporność na mrozy średnia (trzeba okrywać na zimę) dlatego miejsce sadzenia powinno być osłonięte od wiatru, ciepłe; najlepiej rośnie na glebie średniozwięzłej.

Zastosowanie: Odmiana typowo amatorska, owoce głównie na przetwory.

  • ‘GAZDA’

Polska odmiana jeżyny.

Morfologia: krzew silnie rosnący, pędy sztywne, o bardzo małej liczbie kolców.

Owoce: drobne, kształt zbliżony do kulistego, czarne, błyszczące, aromatyczne i bardzo smaczne.

Dojrzałość zbiorcza: owocuje w sierpniu i trwa ono do września

Wymagania: bije, wśród jeżyn rekord odporności na mrozy – wytrzymuje zimno poniżej -20°C, 20

Zastosowanie: odmiana deserowa, do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa.